Programma 2024
Programma VooruitGroenXL 2024
VooruitGroenXL legt in haar beleid en programma de focus op inhoud en visie, omdat wij dat nog steeds het meest efficiënte antwoord vinden op opportunisme en oude politieke cultuur. In ons programma gaan wij uit van volgende 3 pijlers waaraan onze ideeën worden afgetoetst:
Duurzaam
Zorg dragen voor de mensen en voor onze toekomst, dat begint in Ternat. We bouwen een lokaal duurzaam beleid uit met oog voor onze gemeente en omgeving. Duurzaamheid gaat niet alleen om meer groen, maar ook om het maken van keuzes die de tand des tijds kunnen weerstaan en de fundamenten leggen voor een betere wereld. Het is bouwen aan een solide lokale gemeenschap.
Sociaal
Ons lokaal VooruitGroenXL-beleid staat per definitie voor sociaal beleid. De uitdagingen op dit vlak zijn niet min. In een steeds diversere samenleving - divers op tal van domeinen zoals gezinsvorm, arbeidscontracten, inkomens, cultuur, afkomst, overtuiging, … is het onze taak om het SAMENleven te versterken, mensen samen te brengen, solidariteit te versterken, wie het moeilijk heeft te ondersteunen en wie het goed heeft alle kansen te bieden.
Nabij
Het gaat bij VooruitGroenXL over een overheid die ervoor kiest onderdeel te zijn van de samenleving. Wij willen een andere verhouding tussen inwoner en overheid. Het bestuur gaat met inwoners het gesprek aan en leert van eerdere ervaringen in plaats van een gemeentebestuur met een betuttelende mentaliteit, die bemoeizuchtig is en bepaalt wat goed is voor de bevolking. Zo kan er echt invulling worden gegeven aan het begrip medezeggenschap.
De lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 draaien voor ons om volgende thema’s:
Aarzel niet om ons te contacteren met vragen, opmerkingen of ideeën over ons programma. Dat kan uiteraard persoonlijk, via onze Facebook-pagina’s of onze website www.vooruitgroenxl.be waar je ook ons volledig programma en onze kandidaten kan terugvinden.
Thema 1: Lokaal wonen en jongeren
Wonen moet betaalbaar zijn, of je nu huurt of koopt, veel of weinig verdient. Een sterk lokaal woonbeleid start met een goede kennis van de lokale noden en het aanbod. Sociale huisvesting is één van de voornaamste hefbomen voor een sterk lokaal sociaal woonbeleid. Als VooruitGroenXL blijven wij hierop inzetten en versterken we zelfs de inspanningen. Wij willen het recht op wonen voor iedereen garanderen ongeacht sociale status, fysieke kenmerken of afkomst.
we we stimuleren en ondersteunen de sociale woonmaatschappij (die de sociale huisvestingsmaatschappij en het sociaal verhuurkantoor vervangt). Haar bemiddelende rol tussen huurders en verhuurders is van cruciaal belang. Zij staat garant voor de betaling van de huur aan de eigenaar en zorgt ervoor dat de laagste inkomens met de hoogste nood sneller geholpen worden bij het vinden van een kwaliteitsvolle woning.. N-VA minister van wonen Matthias Diependaele heeft van de hervorming van de sector een knoeiboel gemaakt met rampzalige gevolgen voor de regio waar Ternat deel van uitmaakt. Alle sociale woningen van Ternat moeten worden overgedragen van de Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij naar Providentia. Dat zorgt voor problemen in de dagelijkse werking, grote leegstaand en vertraging met de projecten. VooruitgroenXL vraagt dan ook dat de nieuwe Vlaamse regering extra middelen zou voorzien voor onze streek.
VooruitGroenXL werkt een plan uit waarbij Ternat (jonge) gezinnen of alleenstaanden financieel een duwtje in de rug geeft voor het verwerven of bouwen van hun eerste woning.
We zien kwaliteitsvol wonen als hoeksteen van een kwaliteitsvol leven. Daarom moedigen we oudere inwoners tijdig aan om hun woning toegankelijk te houden, onder andere via informatie, premies en diensten die ouderen begeleiden bij het uitvoeren van kleine en grote aanpassingen die hun woonkwaliteit kunnen verbeteren.
Indien huurwoningen niet voldoen aan de minimale kwaliteitsnormen, dan informeren we huurders en verhuurders over de procedure. Als de woning ongeschikt of onbewoonbaar verklaard wordt, helpen we de huurders bij hun herhuisvesting.
Actief samenleven vraagt plaatsen waar mensen kunnen samenkomen. Het inrichten van de publieke ruimte en het ondersteunen van het sociaal leven, dienen voor VooruitGroenXL dan ook een duidelijk doel: het creëren van ruimte voor ontmoetingen en verbinding. Vooruit Groen XL was de motor achter de herinrichting van de markt en realiseerde bosaanplantingen en vernieuwde speeltuinen. We doen op hetzelfde elan verder.
We voorzien voldoende zitbanken in de publieke ruimte, zodat mensen met elkaar kunnen praten.
We helpen speelterreinen, scholen, sportinfrastructuur, speelbossen, jeugdlokalen, het jeugdhuis, aantrekkelijk te maken.
We brengen de toegankelijkheid van de publieke ruimte en van openbare gebouwen in kaart. Waar nodig verbeteren we ze.
We organiseren jaarlijks een speelstraat-zondag en ondersteunen de tijdelijke inrichting van straten voor buurtfeesten.
We gaan op zoek naar nieuwe invulling voor bestaande ruimtes, gronden of panden die momenteel onderbenut worden, zoeken we naar een nieuwe invulling, zodat ze een grotere maatschappelijke rol kunnen vervullen.
We stimuleren het lokaal verenigingsleven tot zeer diverse activiteiten met een gemengd doelpubliek, en inclusie door middel van organisatorische ondersteuning of financiële steun.
We zetten in op sport en cultuur als verbindende factoren waarbij we zoveel mogelijk samen sporten promoten.
We organiseren activiteiten die steeds tot doel hebben verschillende doelgroepen samen te brengen.
We hebben oog voor de betaalbaarheid in alles wat wij als gemeente organiseren aan activiteiten, waarbij subsidiëring voldoende moet zijn om een optimale kwaliteit van aanbod te garanderen.
We vinden het essentieel dat iedereen die dat wil toegang heeft tot het volledige cultuuraanbod. Mensen mogen niet botsen op financiële, praktische of sociale obstakels. Cultuur stimuleert sociaal contact, werkt gemeenschapsvormend, is een ideaal middel tegen verzuring en geeft ons een ruime en open blik op de wereld.
Een gemeente die oog heeft voor haar jeugd is een gemeente die leeft. We zetten in op een creatief en gedurfd jeugdbeleid met een bijzondere aandacht voor ontspanning en inspraak.
We versterken de steun aan het Agentschap Opgroeien, waarin we alle diensten rond kind- en jeugdbeleid bundelen.
We investeren in een aantrekkelijk activiteitenaanbod voor jongeren.
We bouwen toegankelijke speelpleinen en onderhouden de bestaande infrastructuur (oa skatepark aan het sportcomplex).
We ondersteunen nog meer een divers jeugdwerkaanbod, met onder meer jeugdbewegingen, jeugdateliers en speelpleinwerking.
We ondersteunen jeugdverenigingen op verschillende manieren: binnen de jeugdraad gaan we na op welke manier we het subsidiereglement voor jeugdverenigingen eenvoudiger en stimulerender kunnen maken. Naast een jaarlijkse subsidiëring, blijven we openstaan voor dialoog wanneer zich specifieke problemen aandienen.
We gaan voluit voor inspraak van jongeren: elk jaar nodigen we alle 16-18 jarigen uit voor een ontmoeting met het gemeentebestuur. En we gaan op zoek naar manieren om de inspraak van jongeren te vergroten.
Lokale besturen kunnen inzake onderwijs zowel als organisator als regisseur optreden. In beide gevallen willen we dit vanuit een duidelijke visie aanpakken. Voor VooruitGroenXL is de school immers veel meer dan een plek waar men les krijgt. De school is ook de spil van een buurt, wijk of dorp. In de klas van morgen streven we naar het optimaal ontwikkelen van het talent van elk kind.
Kleuterparticipatie vormt de basis om taalachterstand, zwak sociaal milieu en dergelijke ongelijkheden op te vangen en weg te werken. Het lokaal bestuur speelt hierin een belangrijke rol.
We kiezen resoluut voor een sterk gemeentelijk onderwijs, samenwerking van onderwijs en gemeentediensten en een regierol voor het bestuur.
Na de schooluren laten we de scholen hun poorten openen, voor sport, cultuur, ontspanning en om bij te leren. We moedigen onderwijsinstellingen aan om daarvoor samen te werken met sociaal-culturele verenigingen, sportverenigingen en jongerenorganisaties.
Een hechte gemeenschap, een échte SAMEN-leving, samenhorigheid: voor ons geen losse begrippen.
Wij zijn actief in het Praatcafé, een initiatief waarbij Nederlands gepraat wordt met anderstalige inwoners. Samen activiteiten doen, samen Ternat verkennen, samen op pad gaan, zo helpen we ook mee aan integratie.
Nieuwkomers actief betrekken in het verenigingsleven en sportclubs is de grootste garantie om te voorkomen dat een steeds grotere groep anderstaligen ontstaat.
We ondersteunen alle initiatieven, die in onze diverse samenleving, zorgen voor een échte en hechte samenleving!
In het kader van de materiële steunverlening worden er in het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) van Ternat 10 asielzoekers opgevangen. Zij worden opgevangen en begeleid door het OCMW in opdracht van de federale overheid. Wij ervaren dat asielzoekers die terechtkomen in het LOI van Ternat, hun kansen met beide handen grijpen om opnieuw een menswaardig bestaan op te bouwen. Wij merken dat wij veel kunnen betekenen in dit proces: wij helpen ze Nederlands leren, we helpen bij het vertalen en invullen van formulieren, wij helpen bij het zoeken van een school voor de kinderen of een opleiding voor henzelf, wij helpen de asielzoeker om een sociaal netwerk uit te bouwen, we helpen ze bij het zoeken van een woning en het vinden van werk. We zijn dan ook absolute voorstander voor het behoud van dit initiatief.
Thema 2: Veilige en groene omgeving
Mensen hebben het recht zich veilig en geborgen te voelen in hun straat, hun wijk, hun gemeente. Daarom accepteren we geen diefstal of geweld, geen dreigende opmerkingen en geen gesis naar vrouwen, LGBTQIA+ of kwetsbare groepen. Bij het vergroten van de veiligheid respecteren we de burgerrechten. Daarom zijn we kritisch tegen ongebreideld cameratoezicht. Veiligheid van persoonlijke gegevens worden gewaarborgd, via een actief beleid rond digitale veiligheid en privacy.
Als VooruitGroenXL staan wij voor een breed veiligheidsbeleid dat steeds op drie sporen werkt: voorkomen, herstellen en sanctioneren. Een progressief veiligheidsbeleid gaat verder dan enkel het beschermen tegen geweld of inbraak, maar kiest resoluut voor een integrale aanpak waarbij alle elementen van onveiligheid worden aangepakt.
We sensibiliseren en informeren de inwoners over veiligheid in al zijn facetten, gaande van valpreventie, diefstal, CO-vergiftiging, brand- en inbraakveiligheid tot verkeersveiligheid. We slaan de handen in elkaar met lokale partners om kleine en grote maatregelen uit te werken die de bevolking sensibiliseren en effectief ondersteunen.
Heel wat plaatsen waarop mensen zich ’s nachts onveilig voelen, zijn niet goed verlicht. Daarom maken we er een prioriteit van om goede verlichting te voorzien, zeker op plaatsen die mensen als onveilig ervaren. We streven tegelijkertijd voor verlichting waar nodig, doven van verlichting waar het kan.
We gaan geweld, pesterijen en overlast aan de schoolpoort tegen. Bij de start en het einde van de schooldag houdt de politie of de gemachtigde opzichter samen met de leerkrachten een oogje in het zeil.
Intrafamiliaal geweld is ook voor lokale besturen een belangrijk veiligheidsprobleem. Daarom sensibiliseren we over deze problematiek.
De strijd tegen vandalisme, wildplassen en ander sociaal onaanvaardbaar gedrag blijft één van onze prioriteiten. We zetten hiervoor wijkagenten maar ook gemeentelijke administratieve sancties (GAS-boetes) in als het niet anders kan. Buurtgerichte politie verbindt de mensen in een wijk en verhoogt de veiligheid en het veiligheidsgevoel.
We zetten in op burenbemiddeling. Buurtconflicten hebben een negatieve impact op het veiligheidsgevoel en de levenskwaliteit in een buurt. De meerderheid van deze conflicten zijn te wijten aan gebrekkige communicatie tussen buurtbewoners. Buurtbuddy’s leren conflicterende partijen met elkaar communiceren en samen op zoek gaan naar een duurzame oplossing voor hun problemen.
Van de natuur kunnen genieten is een basisrecht. We willen het groen naar waarde te schatten en streven naar een maximale waarde als publieke ruimte met meerdere functies. Daarom creëren we een groene buurt, waar het aangenaam is om te wonen. We ondersteunen en zoeken een actieve samenwerking op met de bestaande natuur- en milieuverenigingen. Levendige co-creatie in de praktijk. In een landelijke gemeente als Ternat wordt groen te vaak gezien als een evidentie.
Het hoeft niet over een allesomvattend strategisch plan te gaan, eerder over een stroom van projecten en acties die mensen samen opzetten.
Een zadenbib stelt gratis zaden ter beschikking. In ruil daarvoor kan de ontlener zelf zaden oogsten en deze terug binnen brengen
Ondersteuning van scholen die hun speelplaatsen omvormen tot groene speelplaatsen
Wijkbudgetten en co-creatie voor het creëren van avontuurlijk speelgroen in woonwijken
Samentuinen als ideale aanpak voor om tuinieren te koppelen aan sociaal contact en armoedebestrijding
We stimuleren bedrijven om hun niet-bebouwde bedrijfsruimte maximaal te vergroenen.
We stimuleren particulieren om voor biodiverse groenelementen te kiezen.
We geven inwoners het budget én de autonomie om hun wijk te vergroenen
We zetten in op het toegankelijk maken van alle openbare plekken en kopen kwetsbaar natuurgebied op.
We brengen natuur en educatie dichter bij elkaar door het plaatsen van educatieve elementen, in samenwerking met de scholen.
We ondersteunen initiatieven om de lokale biodiversiteit te versterken en in de kijker te brengen.
We ontwikkelen een gemeentelijk actieplan ter bescherming van specifieke fauna en flora.
We voeren onze plannen voor het opnieuw openstellen van trage (voet)wegen verder door, maar burgers die onwetend en te goeder trouw in het bezit zijn van een eigendom die historisch belast is mogen hiervan niet het slachtoffer worden (pestwegen).
We integreren trage wegen en bestaande straten in een fietsstratennetwerk in en om onze drie gemeenten, zodat elke school en elk centrum veilig met de fiets bereikbaar wordt
We belonen inwoners die actie ondernemen tegen zwerfvuil via een beloningssysteem waarbij we ook lokale handelaars betrokken zijn.
Een aangename en veilige samenleving voor iedereen betekent ook een kordate aanpak van racisme en het naleven van de anti-discriminatiewetten.
We onderhouden de bloembakken, parken, plantsoenen en speelpleinen.
Waar mogelijk organiseren we sociale-economieprojecten om buurten en straatmeubilair netjes te houden. Zo kunnen ook mensen die moeilijk werk vinden of niet terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt, toch hun eigenwaarde behouden en iets nuttigs doen voor de hele gemeenschap.
We voorkomen afvalhinder bij evenementen en rond drukbezochte horeca.
We pakken sluikstorten en vandalisme krachtdadig aan
Lokale besturen kunnen als burgernabije overheid heel wat bottom-up initiatieven ondersteunen en versterken. Iedere Ternattenaar moet kunnen participeren in duurzame energieprojecten in en om onze gemeente.
Als gemeente geeft Ternat het goede voorbeeld. We investeren in energiezuinige gebouwen en zetten projecten op om de energieverspilling binnen de gemeentevoorzieningen terug te dringen.
Ternat kan een voortrekkersrol blijven spelen op het vlak van klimaat, door opnieuw het Burgemeesterconvenant te ondertekenen. De ambitie van Ternat moet blijven om tegen 2050 als gemeente klimaatneutraal te zijn.
Ook slim omgaan met afval is dan ook een absolute noodzaak voor een klimaatneutraal Ternat.
VooruitGroenXL ijvert voor een ambitieuze en duurzame mobiliteit, op maat van onze inwoners. We volgen hierbij het STOP-principe: eerst stappen, dan trappen (de fiets), dan openbaar vervoer en dan pas de personenwagen. Vooral stappen en trappen biedt kansen tot sociale interactie. Met nieuwe, aangename, voetgangersvriendelijke omgevingen creëren we ontmoetingsplaatsen voor mensen, die bovendien een groot potentieel vormen voor nieuwe handelaars. Voor korte verplaatsingen blijft de fiets het duurzaamste vervoermiddel. We bouwen dan ook een beleid uit dat de rol van de fiets herwaardeert.
De omslag naar groene mobiliteit vraagt een actieve ondersteuning en een langetermijnvisie vanuit het lokale bestuur. Als we de mobiliteit niet sturen dan geldt in het verkeer, meer dan waar ook, de wet van de sterkste en van de stilstand. Iedereen is ooit een zwakke weggebruiker en is er dan ook bij gebaat dat zwakke weggebruikers de openbare ruimte terug krijgen.
Het woonwerkverkeer maken we duurzamer. Daarbij beginnen we bij de mensen die voor de gemeente zelf werken, door hen een fietsvergoeding toe te kennen en/of elektrische fietsen ter beschikking te stellen.
We bouwen een heus voetgangersnetwerk en fietsstratennetwerk uit, met als uitgangspunten: objectieve verkeersveiligheid, bereikbaarheid, toegankelijkheid, multifunctionaliteit van de ruimte.
Het fietsstratennetwerk combineert een fietsring rond elke deelgemeente en verbindingen naar de centra, scholen en andere lokale knooppunten. Het sluit uiteraard ook aan op de fietssnelwegen en wordt ondersteund door duidelijke bewegwijzering.
We voorzien nog meer elektrische laadpalen en groene parkeerplaatsen.
We faciliteren het opstellen van schoolvervoerplannen, ondersteund door schoolstraten.
Voor wie met de auto naar het centrum komt voorzien we nieuwe parkeerplaatsen net buiten dat centrum, zoals de parking die onlangs werd ingericht aan het begin van de Brusselstraat. De parkeerruimte in de dorpskernen moet vooral dienen voor de bewoners, evenals voor mensen met beperkte mobiliteit.
We kiezen voor integrale toegankelijkheid voor personen met een handicap en passen de kindnorm en seniorennorm toe als uitgangspunt. Wat op maat is van kinderen, families en senioren, is ook meteen aangenamer en veiliger voor alle weggebruikers en buurtbewoners.
In samenwerking met de NMBS en De Lijn streven we verder naar comfortabele, goed toegankelijke en aantrekkelijke stations- en halteomgevingen.
We werken aan een versneld tempo de missing links weg, zoals we dat gedaan hebben tussen het station van Ternat en het centrum door de aanleg van een nieuwe fietsweg.
We ondersteunen een doordacht en een eindelijk aaneengesloten fietssnelweg.
We zetten specifiek in op het verhogen van de mobiliteit van minder mobiele en kansarme inwoners. We voorzien een vervoerdienst voor minder mobiele mensen, zoals personen met een handicap, ouderen en zieken. We houden de tarieven betaalbaar. In overleg met De Lijn bouwen wij verder aan een uitbreiding van de vervoersmogelijkheden binnen de gemeente en de aanpassing van de bushaltes aan de noden van andersvaliden.
Verkeersveiligheid is voor ons een grote prioriteit. We streven ernaar om in Ternat het aantal slachtoffers tot nul te herleiden, door een consequent handhavingsbeleid in combinatie met een sensibiliseringsbeleid.
We bouwen fietsbruggen en -tunnels op gevaarlijke punten. Zo willen we concreet binnen de volgende beleidsperiode twee fietstunnels voorzien onder de Assesteenweg.
We gaan maximaal voor zone 30 in dorpskernen en zien strikt toe op de naleving van zone 30. Flitscampagnes gaan steeds gepaard met sensibiliseringsacties.
Zwaar verkeer wordt maximaal gemeden uit de dorpskernen en schoolomgevingen, ook door aanpassen aan infrastructuur en door handhaving.
Thema 3: welzijn en gezondheid
Armoede - en kinderarmoede in het bijzonder - blijft één van de grote problemen van onze maatschappij. Een welvaartsstaat als de onze kan zich geen (toenemende) armoede veroorloven. De strijd tegen (kans)armoede moet hoe dan ook hoog op de lokale agenda.
Armoedebestrijding is een verhaal van kansen grijpen, maar ook van kansen geven. Het is onze strijd om iedereen en in het bijzonder kinderen zo snel mogelijk uit de armoedespiraal te halen. We hebben de plicht om sociale vooruitgang te stimuleren en om alle talenten te benutten.
We kiezen voor een progressief, universeel sociaal beleid: universeel want voor alle inwoners van onze gemeente bedoeld, maar ook progressief, want met een versterkte aandacht en inspanning voor hen in de meest precaire omstandigheden.
Armoedebestrijding is niet het werk van één persoon, maar kan enkel effectief zijn als het als een rode draad door het volledige gemeentebeleid loopt. We zetten dan ook alle hefbomen in zoveel mogelijk beleidsdomeinen zo efficiënt mogelijk in om de armoede in Ternat te bestrijden.
Vanuit het beleid zetten we in op de snelle erkenning van het armoedeprobleem bij een gezin of alleenstaande. We zoeken actief naar manieren om dit proactief in kaart te brengen. We werken via het sociaal huis met “Agentschap Opgroeien”, scholen, vakbonden, mutualiteiten, welzijnsorganisaties, sportclubs, het verenigingsleven, geneesheren, … samen om signalen van armoede snel op te pikken.
We organiseren een structureel overleg met alle betrokken partners zodat problemen snel besproken worden. We maken een sociale foto van onze gemeente door het opsporen van verdoken armoede. Het bestuur heeft in samenwerking met de andere gemeentelijke diensten (onderwijs, wijkagenten…) een unieke rol in het opsporen van stille of verdoken armoede.
We zetten in op een aanklampend beleid waarbij we een aanpak op maat van het gezin of individu uitstippelen. Voor sommige mensen is een leefloon onvoldoende om rond te komen en menswaardig te kunnen leven. Daarom willen wij een Ternats Menswaardig inkomen (TMI) invoeren, een aanvullende steun bovenop het leefloon of een vergelijkbaar inkomen voor mensen die het op basis van een objectieve berekening nodig hebben. Voorwaarde is dat mensen meewerken aan een activeringsprogramma, een programma gericht op deelname aan de arbeidsmarkt. In de berekening blijft er voldoende afstand tussen leefloon plus aanvullende steun en het minimumloon. Dit om mensen blijvend te motiveren om een job te zoeken.
We zetten in op het voorzien van sociale tarieven voor een brede waaier aan basisvoorzieningen, zodat de levenskost niet ten koste van de levenskwaliteit gaat.
We garanderen sociale tarieven voor nutsvoorzieningen.
We zorgen in alle scholen voor gezonde warme maaltijden.
We voeren een beleefpas vip in voor kinderen van ouders met een laag inkomen. Met die kortingskaart kunnen ze deelnemen aan sportieve en culturele activiteiten aan een voordeeltarief.
De volgende zes jaren wensen wij werk te maken van een totaal nieuw concept: de zorgcheque. Elke zorgbehoevende en zijn mantelzorger kan deze zorgcheque vrij aanwenden ter betaling van de dienst(en) die op een bepaald ogenblik nodig zijn zoals maaltijdbedeling, gezinszorg en aanvullende thuiszorg, groen- en klusjesdienst, mindermobielencentrale, …
Schulden stapelen zich vaak op. We helpen mensen om beter om te gaan met hun beschikbare budget en schulden weg te werken door schuldhulpverlening.
We zorgen voor een standaarduitnodiging voor schuldbemiddeling bij alle achterstallige betalingen aan het lokale bestuur. Door binnen de gemeente met het principe van ‘eenheid van schuld binnen de gemeentediensten’ te werken, vermijden we dat door verschillende parallel lopende procedures de schulden tegenover de gemeente oplopen.
We verbieden het inzetten van incassobureaus door de gemeente voor wie schuldhulpverlening krijgt.
Het opnemen van alle rechten kan een belangrijke stap zijn in de strijd tegen armoede. Het informeren en begeleiden, zodat men deze rechten claimt, is dan ook een belangrijke taak voor het Ternats gemeentebestuur.
Ternat doet pro-actief een check-up van sociale rechten. We zorgen ervoor dat rechten en tegemoetkomingen waar mogelijk automatisch worden toegekend.
We bieden juridische ondersteuning aan mensen in precaire situaties.
We werken actief aan een gezonde gemeente. Twee zaken staan hier voorop. Enerzijds bouwen we mee aan een toegankelijk aanbod van zorgdiensten en anderzijds verankeren we preventie in het lokaal beleid. Zo helpen we onze burgers op weg naar een gezonder leven en een betere gezondheid in 2025.
We maken een schepen bevoegd voor gezondheid
We richten een lokale gezondheids- en welzijnsraad op met burgers en professionals.
We brengen binnen de gemeente alle betrokken zorgverstrekkers, ziekenfondsen,... etc. geregeld samen. Op die manier kunnen we snel inspelen op gezondheidsnoden.
We streven naar een aanbod van kosteloze eerstelijnszorg, zodat ook de meest kwetsbare inwoners tijdig zorg zoeken. Dit in overleg met de zorgverstrekkers.
Als gemeente werken we actief mee aan de Vlaamse bevolkingsonderzoeken zoals mammobiel of darmkankeropsporing en we zetten zelf acties op.
We werken mee aan campagnes zoals de Vaccinatieweek, de week van de Geestelijke Gezondheidszorg of Tournée Mineral.
We organiseren zelf bijkomende acties rond gezonde voeding en beweging in onze crèches, scholen en woonzorgcentra.
Via het gemeentelijk informatieblad en de gemeentelijke website verstrekken we informatie over de bestaande hulpinitiatieven zoals het CAW, de Druglijn, Tele-Onthaal, etc.
Zoveel mogelijk vrijheid en zelfstandigheid is de basisvoorwaarde voor een menselijk bestaan. Wie heel zijn leven heeft bijgedragen tot de samenleving, elk op zijn of haar manier en met de eigen mogelijkheden, verdient een comfortabele en stimulerende oude dag. Ternat zorgt dan ook voor zijn senioren. Oudere mensen willen zelfstandig blijven en zelf kiezen hoe ze hun leven vorm geven. We geven hen de middelen om hun eigen leven in te richten en om deel te blijven uitmaken van ons sociaal en zelfs economisch leven. Minder mobiel zijn of een handicap hebben, is geen reden om er niet bij te horen. We passen ons aan aan elkaars situatie.
Wij stellen voor in de toekomst de deelname aan seniorenactiviteiten financieel te ondersteunen.
We betrekken ouderen actief bij het beleid via de Seniorenadviesraad. Een doeltreffend en breed gedragen ouderenbeleid vraagt om inspraak en betrokkenheid van de ouderen zelf en voor die dialoog is een goed werkende lokale seniorenraad essentieel. We geven ouderen daarnaast ook de kans om via sociaal-culturele verenigingen, andere adviesraden, burgerinitiatieven en rechtstreekse politieke participatie ideeën en aandachtspunten naar voor te schuiven.
We houden rekening met de toenemende diversiteit onder ouderen bij het uittekenen van het ouderenbeleid en proberen die verschillen een plaats te geven binnen het beleid. Ouderen zijn er van alle leeftijden en met grote verschillen qua engagementen, mogelijkheden, gezondheid, middelen, netwerk, achtergrond, cultuur, noden en voorkeuren. Die veelheid aan wensen, noden en situaties laat zich niet in enkelvoudige, kant-en-klare stellingen vatten.
Verenigingen spelen een belangrijke rol bij het versterken van het sociaal weefsel in de gemeente, in de sociale inclusie van ouderen, in het mee realiseren van zorgzame buurten en in het bereiken en ondersteunen van mensen in een kwetsbare situatie. We bieden hen de mogelijkheden en middelen zodat zij deze rol voluit kunnen spelen.
We geven ouderen voldoende, duidelijke en laagdrempelige informatie en ondersteuning om zich in te zetten als vrijwilliger.
We bieden cursussen en vormingen aan op maat van ouderen en creëren zo mogelijkheden om levenslang te blijven leren. Levenslang leren versterkt mensen in hun persoonlijke ontplooiing, geletterdheid, zelfredzaamheid, sociale inclusie en maatschappelijke participatie, ook op latere leeftijd. Het biedt hen eveneens extra kansen op sociaal contact. Veel ouderen doen aan levenslang leren via vormingen en activiteiten bij verenigingen, dienstencentra, bibliotheken, kunstacademies,... We zorgen voor een laagdrempelige toegang en betaalbaarheid voor iedereen. We bieden ook basiscursussen internet en computergebruik aan. We zijn ons hierbij bewust van nieuwe evoluties die ook voor senioren nuttig kunnen zijn, zoals het gebruik van smartphones en tablets en van sociale media. Maar we verwaarlozen tegelijk de communicatie langs traditionele informatiekanalen niet. De loketfunctie en papieren informatie moeten evenwaardig aanwezig blijven.
We geven senioren op vrijwillige basis de mogelijkheid hun (zelf-) vertrouwen in het verkeer te behouden of te vergroten met een opfrissingscursus rijvaardigheid
We organiseren informatiesessies over pensioenen en we creëren een aanbod aan activiteiten voor actieve opa’s en oma’s en hun kleinkinderen.
We zetten we zoveel mogelijk ouderen aan tot sport en beweging. Sport en bewegingsactiviteiten vervullen een belangrijke rol op vlak van gezondheidsbevordering en ziektepreventie, maar het is vooral ook een ontspannende en sociale bezigheid. Hiervoor schakelen we naast sportverenigingen ook de sociaal-culturele verenigingen in. We werken bovendien aan projecten en methodieken die beweging integreren in het dagelijkse leven.
Het systeem van mantelzorg dient absoluut verder te worden uitgebouwd. We organiseren infosessies in verband met mantelzorg.
Het is nergens beter dan thuis, wonen in Ternat. Om daar als oudere persoon in alle comfort en met een gerust gevoel te wonen, ondersteunen we een breed pakket van thuiszorgdiensten aan. Die diensten nemen belangrijke taken in het dagelijkse leven van zorgbehoevende ouderen over en komen letterlijk naar hen toe.
We erkennen, waarderen en steunen mantelzorgers. Mantelzorgers krijgen over het algemeen weinig waardering voor wat ze doen. Nochtans, zonder hun vaak grenzeloze inzet wordt de allergrootste wens van het merendeel van zorgbehoevende mensen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, niet gerealiseerd. Als Vooruit Groen XL willen wij de zorgcheques, die zowel door de zorgbehoevende als door de mantelzorger kunnen gebruikt worden, promoten.
Iedereen heeft na een leven van lang en hard werken, recht op een betaalbare rusthuisfactuur. We pleiten binnen de bevoegde instanties voor een minimumpensioen van 1.500 euro voor iedereen en een rusthuisfactuur die deze 1.500 euro nooit mag overschrijden.
De renovatie van DE SIBBE, onze assistentiewoningen, werd uitgevoerd onder impuls van VooruitGroenXL. De evolutie van onze maatschappij, de modernisering en de comfortverwachtingen van de huidige en toekomstige bewoners heeft een reeks nieuwe noden doen ontstaan. Ramen werden vervangen door nieuwe, makkelijker te openen exemplaren met betere isolatiewaarde. Er werd o.a. een nieuwe keuken met moderne apparatuur geïnstalleerd die voldoet aan de huidige comfortvereisten. De appartementen kregen een volledige opfrisbeurt. En er werd voor ontspanning een petanqueveld aangelegd waar ook de buurtbewoners samen met de senioren gebruik van maken.
In een steeds individueler wordende maatschappij met zeer diverse gezins- en samenlevingsvormen en een ouder wordende bevolking, neemt het risico op vereenzaming toe.
Voor Vooruit Groen XL is de strijd tegen eenzaamheid een belangrijk speerpunt. Net als bij armoede komt het erop aan om het probleem snel te detecteren en vervolgens activiteiten en structureel contact te organiseren.
We voeren een verhoogde waakzaamheid in bij het gemeentepersoneel omtrent signalen van vereenzaming.
We bouwen een systeem van “zorgburen” uit.
We monitoren het uitblijven van bezoek aan senioren in de eigen woonzorgcentra.
We zetten in op een laagdrempelig en leeftijdsoverschrijdend aanbod inzake sociale activiteiten.
We organiseren specifieke activiteiten voor alleenstaanden.
We stimuleren nieuwe woonvormen om eenzaamheid tegen te gaan, zoals de bouw van groepswoningen met specifieke voorzieningen voor ouderen.
We zetten ook lokaal in op het bevorderen van dierenwelzijn. Door sensibiliseren, informeren en waar nodig sanctioneren zorgen we ervoor dat het dierenwelzijn binnen onze gemeente een belangrijk aandachtspunt is.
We treden kordaat op tegen elke vorm van dierenmishandeling of verwaarlozing.
We steunen sociaal zwakkeren met een tegemoetkoming bij noodzakelijke dierenartskosten.
We voorzien nog meer hondenuitloopplekken en -speelzones.
We blijven inzetten op sterilisatie en castratie en chippen van katten en houden de wilde kattenpopulatie verder onder controle via samenwerking met organisaties en inwoners.
De gemeente gebruikt dierenproefvrije en biologisch afbreekbare schoonmaakproducten en eist hetzelfde van schoonmaakbedrijven die voor haar werken.
We ondersteunen diervriendeljike jaarmarkten en activiteiten.
We treden streng op tegen rituele slachtingen die thuis gebeuren.
Biologische veehouderij wordt gestimuleerd.
Thema 4: werkbalans en sociale economie
Kinderopvang is een belangrijke hefboom voor gelijke kansen. Wij zetten dan ook in op betaalbare en kwalitatieve kinderopvang voor elk kind. De verdeling van de tijd tussen werk en gezin is voor steeds meer mensen een probleem en verdient een oplossing. Daarom maken we werken makkelijker combineerbaar met een gezin. We voorzien voldoende kwalitatieve kinderopvang, waarvan de prijs afhangt van het inkomen.
Als lokaal bestuur kunnen we een absolute meerwaarde betekenen voor werkende ouders door voldoende kwalitatieve kinderopvangplaatsen aan te bieden. Elke ouder verdient gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Kinderen hebben het recht om in comfortabele, stimulerende omstandigheden op te groeien. We beschouwen kinderopvang dan ook als een basistaak van de lokale overheid en voorzien hiervoor de nodige financiële middelen - ook als er onvoldoende Vlaamse subsidies voorhanden zijn.
Wij vinden niet dat het alleen de taak is van de Vlaamse overheid om voldoende aanbod aan kinderopvang te creëren, of dat iedereen maar zijn plan moet trekken en zelf de opvang van zijn kinderen moet organiseren. We leggen daarom de klemtoon op het vinden van opvang van baby’s en peuters in de buurt, de kwaliteit van naschoolse opvang en de opvang van kleuters, kinderen en tieners in de schoolvakanties.
We brengen het aanbod transparant in kaart (in samenwerking met de provincie Vlaams Brabant) en verspreiden deze informatie zowel online (via een kinderopvangzoeker) als via informatiebrochure.
Via het Agentschap Opgroeien voorzien wij begeleiding voor aanstaande ouders in hun zoektocht naar passende kinderopvang. (na te kijken)
We maken een prioriteit van voldoende buitenschoolse opvangplaatsen.
Ook onze jonge tieners moeten zoals nu in vakantieperiodes verder worden opgevangen door de verderzetting van de reeds bestaande initiatieven. (sportkampen, Sportika, enz…)
Het OCMW regelt is samenwerking met Agentschap Opgroeien betaalbare opvang aan het laagst mogelijke tarief.
Iedereen heeft recht op arbeid, recht op werk. Werk is een belangrijke hefboom om mee te tellen in onze samenleving. Jammer genoeg krijgt niet iedereen evenveel kansen. Laaggeschoolden, langdurig werkzoekenden, ouderen, personen met een arbeidshandicap, mensen in armoede, enz. vallen meer en meer uit de boot. Een traject naar werk begint lokaal, dicht bij de mensen, op maat van de mensen.
We nemen maximaal onze regierol van de lokale arbeidsmarkt op. Als lokaal bestuur staan we immers het dichtst bij de mensen en hebben we het beste zicht op de persoons- en gezinskenmerken van onze inwoners, de sociale netwerken, het onderwijsaanbod, de behoeften aan kinderopvang, de bereikbaarheid van bedrijven en kantoren,... Daarbij bundelen we de krachten door samen met scholen, werkgevers en verenigingen die actief zijn op het vlak van welzijn en gezondheid, VDAB en sociale partners (werkgevers en vakbonden) naar oplossingen te zoeken voor de uitdagingen op de lokale/regionale arbeidsmarkt.
Ons bestuur is vaak de eerste en de enige schakel in het traject naar werk voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Daarom helpen we onze inwoners die het wat moeilijker hebben in de juiste richting. We nemen onze rol op om te zorgen voor werk op maat van mensen i.p.v. mensen te veranderen op maat van werk.
Via sociale economie bieden we kansen aan wie via de reguliere arbeidsmarkt niet aan de bak komt. Als lokaal bestuur zetten we hier sterk op in.
We werken aan een lokale regie van de sociale economie, met een meerjarenplanning en een duidelijke visie. We werken intensief samen met de sociale economie, binnen de eigen gemeente en met andere gemeenten.
We nemen initiatief om een sociaal restaurant te organiseren. Daarmee zullen we mensen tewerkstellen, die moeilijk aan een job geraken op de reguliere arbeidsmarkt. Het sociaal restaurant is ook een ontmoetingsplaats voor alle Ternattenaars. Via speciale tarieven helpt dit ook in de strijd tegen armoede. De producten worden aangekocht bij de lokale handelaars en producenten. Ook op die manier zorgen we voor bijkomende tewerkstelling. (Te actualiseren )
In de bestekken voor overheidsopdrachten- of aanbestedingen maken we maximaal gebruik van sociale en duurzaamheidsclausules. Op die manier weren we sociale dumping van onze openbare werven . En via sociale clausules zorgen we er ook voor dat bepaalde opdrachten of delen ervan worden voorbehouden voor werkgevers/uitvoerders die mensen die het moeilijker hebben op de klassieke arbeidsmarkt of mensen met een arbeidshandicap, of die opleiding op de werkvloer voorzien voor laaggeschoolden en/of langdurig werkzoekenden.
We maken dat mensen die daar klaar voor zijn, kunnen doorstromen van de sociale economie naar een reguliere job. Dat doen we door mee actief jobs te creëren op de reguliere arbeidsmarkt en bruggen te bouwen tussen de sociale en de reguliere economie.
We concentreren de sociale economie op lokale maatschappelijke noden (dit heet een lokale diensteneconomie). Denk aan klusjesdiensten, aan het onderhoud van de publieke ruimte, aan het sociaal restaurant, of aan kleine ingrepen die de woningen van bejaarden veiliger, comfortabeler en energievriendelijker maken.
We creëren meer kansen voor eenoudergezinnen, via aangepaste tewerkstellingsinitiatieven en sociale economieprojecten.
De sociale economie - waarbij beschuttende en sociale werkplaatsen horen - geeft ook werk aan personen met een handicap en aan mensen met een psychosociale problematiek. We steunen deze projecten en schakelen de werkplaatsen in bij lokale overheidsopdrachten.
De economie van de toekomst is circulair, gedeeld en coöperatief. We kiezen voluit voor kernversterking als motor voor de lokale handel. Ondernemers ondersteunen we om hun ondernemerschap duurzaam te ontplooien. Een gemeentebestuur kan haar koopkracht gebruiken om de circulaire economie te stimuleren. Ternat kan zijn inwoners stimuleren tot maximaal hergebruik van grondstoffen, bijvoorbeeld via deelinitiatieven. Een economie van de toekomst omarmt de coöperatiegedachte, waarbij burgers zelf goederen of diensten gaan beheren. Via een sociale lokale economie krijgen mensen in een kwetsbare arbeidsmarktpositie ruimte om zich te ontplooien. Zo ondersteunen we de creatie van nieuwe, duurzame sectoren en stimuleren we jobcreatie. Door slim (her-)gebruik van grondstoffen en ruimte besparen we heel wat kosten voor mens én milieu.
Kernversterking is niet enkel de basis voor een klimaatvriendelijke gemeente maar zorgt ook voor een versterking van de lokale economie en handel.
We zetten in op bedrijvige kernen die aaneengesloten én zichtbare bedrijvigheid planmatig afbakenen, op maat van de lokale noden.
Dankzij een verbeterde en veiligere bereikbaarheid met de fiets zetten we in op functioneel winkelen, dat wil zeggen praktische dagelijkse inkopen op 10 minuten.
We steunen als gemeente de lokale handelaars actief in hun digitale transformatie, zodat ze de digitale trein niet missen. Dat doen we ondermeer door de organisatie en ondersteuning van netwerkevenementen en door het verspreiden van advies en informatie op maat.
We opteren voor een optimale mix van detailhandel, horeca en sociale ruimte om de aantrekkelijkheid van het centrum te verhogen en ondernemen te stimuleren. Een divers aanbod aan kleinhandel in de dorpskern is de enige manier waarop lokale ondernemers het hoofd kunnen bieden aan megaketens en grote shopping centra als The Leaf.
Duurzame bereikbaarheid dankzij trage wegen en het fietsstratennetwerk, in combinatie met extra fietsstallingen, is cruciaal voor het succes van de bedrijvige kern.
Een betere bewegwijzering naar de handelszaken helpt klanten (en leveranciers) snel te vinden wat ze zoeken.
We stimuleren de detailhandel met slimme premies voor kernversterking binnen afgebakende kernen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over verfraaiingswerken die de leefbaarheid en aantrekkelijkheid in handelsgebieden verhogen.
We stimuleren het creëren van pop-ups of co-working ruimte voor starters, zelfstandige en thuiswerkers, bijvoorbeeld in leegstaande panden.
Lokaal verankerde ondernemingen en KMO's zorgen voor duurzame werkgelegenheid. Ze spelen een belangrijke rol in de lokale samenleving. We ondersteunen lokale ondernemers door onderlinge uitwisseling te bevorderen en door hen met omwonenden en verenigingen in contact te brengen. Toerisme ondersteunen zorgt voor de versterking van de streekidentiteit en van de lokale economie.
We openen samen met buurgemeenten één intergemeentelijk ondernemersloket waar ondernemers terecht kunnen met al hun vragen.
We organiseren een regelmatig netwerkevenement voor lokale ondernemers (industrie, diensten, handel, horeca, vrije beroepen, starters en gevestigden), enerzijds om te luisteren naar hun noden, anderzijds om hen met elkaar in contact te brengen zodat ze ervaringen kunnen uitwisselen. Regelmatig nodigen we experten of vertegenwoordigers van andere belangengroepen uit voor informatie, advies of discussie.
Via digitalisering en begeleiding beperken we zoveel mogelijk de administratieve lasten van lokale ondernemers.
We versterken verder het lokaal toerisme en de horeca, ondermeer door een duurzame en veilige bereikbaarheid.
We stimuleren hoeve- en ambachtstoerisme in Ternat, ondermeer door een aansluiting op het fietsstratennetwerk en informatie over het aanbod op digitale platformen zoals de website ternat.be.
We promoten alle vormen van korte keten landbouw.
We ondersteunen lokale ondernemers in het energiezuinig maken van hun ondernemingen, via gratis energie-audits, groepsaankopen en aanbevelingen.
Onze economie evolueert van lineair naar circulair. De circulaire economie is erop gericht om zo weinig mogelijk materialen te gebruiken via maximaal hergebruik en via minimale waardevernietiging van grondstoffen. Ook de deeleconomie is aan een opmars bezig. Lokale besturen kunnen, naargelang hun capaciteit, verschillende rollen opnemen om deze nieuwe economieën te ondersteunen en te stimuleren.
We ondersteunen lokale bedrijven en verenigingen die circulaire projecten willen opstarten, ondermeer door infomomenten of gratis circulaire audits te organiseren.
We organiseren en ondersteunen ook in de toekomst repaircafés. Dit zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten waarbij mensen elkaar op vrijwillige basis helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen, van kledij tot electronica.
De deeleconomie kan een belangrijk onderdeel zijn van de circulaire economie. Delen bestaat natuurlijk al langer, maar de technologie heeft ervoor gezorgd dat ook 'stranger sharing' in opmars is. Onderbenutte goederen delen betekent minder grondstoffen verbruiken.
We lanceren een projectoproep 'deelinitiatieven' en voorzien subsidies en logistieke ondersteuning. Zo versterken we deelinitiatieven van burgers (zoals www.peerby.com) via de communicatiekanalen van de gemeente. Daarnaast geven we extra ondersteuning naar kwetsbare groepen zodat ze toegang vinden tot de deeleconomie.
Coöperaties zijn terug van nooit echt weg geweest. Ze nemen een voortrekkersrol op in het ecologisch ondernemen. Coöperatief ondernemen is een erg democratische vorm van ondernemen: ieder heeft één stem en kan profiteren van de winsten.
We gebruiken coöperatieve voorwaarden in de criteria van openbare aanbestedingen, zoals bijvoorbeeld een criterium rond inspraak en participatie.
Ternat kan in partnerschap met burgercoöperaties samenwerken rond projecten van openbaar nut, zoals het plaatsen van zonnepanelen op gemeentegebouwen.
Thema 5: integriteit en degelijkheid
Duurzaamheid is meer dan milieu alleen. Een duurzaam beleid vraagt een breed draagvlak zodat het legislaturen kan overstijgen of niet voortdurend het onderwerp van rechtszaken is. Participatie en inspraak zijn dan ook een essentieel onderdeel van duurzaam beleid.
VooruitGroenXL wil zich voor die participatie niet beperken tot één enkele groep, maar actief samenwerken met een brede waaier aan verenigingen, geëngageerde burgers en burgerbewegingen, zowel voor besluitvorming als voor evaluatie. De Ternat-app moet er voor zorgen dat de gemeente en de beleidsverantwoordelijken makkelijk bereikbaar zijn.
We zetten maximaal in op informeren én bevragen van de Ternattenaars.
We investeren in brede burgerbevragingen van bij de start van gemeentelijke projecten.
We zoeken naar diverse manieren van inspraak op maat van specifieke doelgroepen (jongeren, senioren, ondernemers, …).
We geven inwoners inspraak in de prioriteitsbepaling voor hun straat en stellen wijkbudgetten ter beschikking.
We ontwikkelen een participatietraject voor, tijdens en na elke project van openbare werken.
We investeren in representatieve en dynamische adviesraden.
Een duurzaam gemeentebeleid kan niet zonder een gezonde gemeentefinanciering. We waken over de centen en combineren goed huisvaderschap met ruimte voor nodige investeringen. We staan voor een correct en transparant beleid, waarbij we niet voor onszelf, maar wel voor elke Ternattenaar het beste willen en waarbij deontologie voorop staat. We maken maximaal gebruik van de mogelijkheden om subsidies te ontvangen.
Een ambitieus beleid hoeft niet ten koste te gaan van de Ternattenaar. Dat bewezen we in het verleden met het afvalbeleid, waar we aan een lagere kost voor de inwoners een efficiënter afvalbeleid realiseerden.
Met een schuld per inwoner van 675 € liggen we in Ternat ver onder het Vlaams gemiddelde van 1.371 € en onder de cijfers van de ons omringende gemeenten. (bron : Agentschap voor Binnenlands Bestuur).
De aanvullende personenbelasting van 6.9 % ligt in Ternat lager dan het Vlaamse gemiddelde van 7.21 % (bron : VVSG), de onroerende voorheffing op de woning in Ternat bedraagt 803 tegenover het Vlaamse gemiddelde van 877 opcentiemen. (bron : VVSG - Gemeentelijke APB- en OV-tarieven 2018).
Aan het einde van de legislatuur is ook de autofinancieringsmarge per inwoner positief, wat inhoudt dat de gemeente in staat is om haar schulden zelf terug te betalen. VooruitGroenXL heeft de ambitie om dat ook in de toekomst zo te houden, ondanks de ambitieuze plannen en doelstellingen.
Lokaal bestuur moet dicht bij haar inwoners staan. We gaan voor een lokaal bestuur dat nabij is voor iedereen.
We zetten in op een verdere uitbouw van de digitalisering van de gemeentediensten, maar laagdrempeligheid moet voor iedereen gewaarborgd blijven.
We gebruiken sociale media om vragen van burgers te beantwoorden. We vergeten ook de mensen niet die digitaal niet bereikbaar zijn.
Minstens een keer per jaar organiseren we op het gemeentehuis een kennismakingsmoment voor nieuwe inwoners. Ze kunnen er kennismaken met de dienstverlening van hun gemeente, hun bestuurders en elkaar. Zij ontvangen een welkombox met waardebons van de plaatselijke middenstand.
We staan garant voor een klantvriendelijke afhandeling van elke vraag binnen de gemeentediensten.
We willen van de bib en De Ploter een ontmoetingsplaats maken waar iedere Ternattenaar in groep of individueel gehoor en steun krijgt om zijn of haar project uit te werken. We willen waar nodig en mogelijk de juiste expertise aanbieden om iedere Ternattenaar de kans te geven om zijn/haar creatie tot leven te laten komen. De gemeente Ternat zal initiatieven motiveren en uitwerken die vanuit de bewoners komen, maw we draaien de rollen om, de ondernemende Ternattenaar is aan zet en niet de politiek.
De overheid geeft best het goede voorbeeld door de hele bevolking te weerspiegelen in haar personeelsbestand en elk talent kansen geven. Wat ook je thuissituatie of achtergrond is, je moet ergens aan de slag kunnen. Daarom steunen we het gelijkekansenbeleid bij de aanwerving van personeel bij het lokaal bestuur en zetten we in op een gezinsvriendelijke organisatie. We zorgen voor een gezonde werkomgeving binnen het lokaal bestuur en hebben aandacht voor het herstellen van de werkrelaties.
In navolging van de Vlaamse openbare diensten en instellingen, streven we een evenredige participatie na, waarbij het personeelsbestand een afspiegeling vormt van de hele bevolking. Allochtonen, vrouwen, mensen met kinderen, ouderen of jongeren, personen met een handicap en andere groepen moeten kunnen werken bij de gemeente en doorstromen naargelang hun vaardigheden, ongeacht hun geslacht, voorkeuren, thuissituatie, afkomst, enzovoort.
We ondersteunen een open aanwervingsbeleid, waarbij we kandidaten op basis van hun persoonlijke vaardigheden beoordelen. We zorgen dat advertenties bij nieuwe aanwervingen ook genderneutraal zijn en dat mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd zijn in jury’s en examencommissies.
We doen extra inspanningen om vacatures en opleidingen bij vrouwen en specifieke doelgroepen bekend te maken.
We stimuleren flexibele vormen van werken, zoals tele- en thuiswerken. We hebben vertrouwen in de medewerkers en willen hen de ruimte geven om hun eigen werk en manier waarop ze dat aanpakken, vorm te geven.
We bestrijden elke vorm van discriminatie krachtdadig. Pesten op het werk pakken we hard aan, met bijzondere aandacht voor preventieve sensibiliseringsacties.
We zorgen ervoor dat de inwoners van Ternat tevreden zijn over de dienstverlening van het lokaal bestuur. En dat kan alleen maar wanneer het lokaal bestuur opereert als een gezonde, doelgerichte organisatie met tevreden werknemers en echte inspraak organiseert voor haar inwoners. Immers, als overheidsniveau het dichtst bij de burger, heeft het lokaal bestuur een grote impact op het geluk en welzijn van zijn inwoners.
Ontwikkelingssamenwerking kan maar echt bloeien wanneer we hier ook op lokaal niveau werk van maken. Dat is één van de kerntaken van onze stad of gemeente. Burgers samenbrengen om te werken rond een meer rechtvaardige wereld gaat trouwens het snelst op het lokale niveau en krijgt zo snel een concreet gezicht. Het is essentieel om ook lokaal duurzame spelregels op het gebied van handel te hanteren zodat ze de kloof tussen arm en rijk verkleinen en het milieu sparen. Steeds meer burgers kiezen overigens bewust en op regelmatige basis voor biologische, lokale en fairtrade producten. Via o.a. kookworkshops bouwen we het sociaalweefsel verder op en laten we nieuwe Ternattenaars de Vlaamse taal verder leren kennen.
In overleg met geëngageerde inwoners van de gemeente, 11.11.11 en Oxfam wordt er gekeken naar opzetten van betekenisvolle partnerschappen met lokale organisaties in het zuiden in het kader van de duurzame ontwikkelingsdoelen.
Overeenkomstig de mondiale norm maken we ook op lokaal niveau voldoende middelen vrij voor ontwikkelingssamenwerking. We geven hierdoor een duidelijk signaal dat we ons werkelijk engageren voor Noord-Zuidsolidariteit.
Het is essentieel dat er een schepen bevoegd is voor ontwikkelingssamenwerking.
We ondersteunen een eerlijk en duurzaam aankoop- en aanbestedingsbeleid. We gebruiken als lokaal bestuur dus duurzaam gewonnen producten uit de eerlijke handel en kledij met een sociaal label voor ons personeel. Zo werken we mee aan een waardige toekomst voor kleine boeren in het Zuiden en duurzame producenten in het Noorden.
We stimuleren maximaal Fair Trade productie en consumptie binnen onze gemeente.