Programma 2024

Programma VooruitGroenXL 2024

VooruitGroenXL legt in haar beleid en programma de focus op inhoud en visie, omdat wij dat nog steeds het meest efficiënte antwoord vinden op opportunisme en oude politieke cultuur. In ons programma gaan wij uit van volgende 3 pijlers waaraan onze ideeën worden afgetoetst:

Duurzaam 

Zorg dragen voor de mensen en voor onze toekomst, dat begint in Ternat. We bouwen een lokaal duurzaam beleid uit met oog voor onze gemeente en omgeving. Duurzaamheid gaat niet alleen om meer groen, maar ook om het maken van keuzes die de tand des tijds kunnen weerstaan en de fundamenten leggen voor een betere wereld. Het is bouwen aan een solide lokale gemeenschap.

Sociaal 

Ons lokaal VooruitGroenXL-beleid staat per definitie voor sociaal beleid. De uitdagingen op dit vlak zijn niet min. In een steeds diversere samenleving - divers op tal van domeinen zoals gezinsvorm, arbeidscontracten, inkomens, cultuur, afkomst, overtuiging, … is het onze taak om het SAMENleven te versterken, mensen samen te brengen, solidariteit te versterken, wie het moeilijk heeft te ondersteunen en wie het goed heeft alle kansen te bieden.

Nabij


Het gaat bij VooruitGroenXL over een overheid die ervoor kiest onderdeel te zijn van de samenleving. Wij willen een andere verhouding tussen inwoner en overheid. Het bestuur gaat met inwoners het gesprek aan en leert van eerdere ervaringen in plaats van een gemeentebestuur met een betuttelende mentaliteit, die bemoeizuchtig is en bepaalt wat goed is voor de bevolking. Zo kan er echt invulling worden gegeven aan het begrip medezeggenschap.


De lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 draaien voor ons om volgende thema’s:

Aarzel niet om ons te contacteren met vragen, opmerkingen of ideeën over ons programma. Dat kan uiteraard persoonlijk, via onze Facebook-pagina’s of onze website www.vooruitgroenxl.be waar je ook ons volledig programma en onze kandidaten kan terugvinden.



Thema 1: Lokaal wonen en jongeren

Wonen moet betaalbaar zijn, of je nu huurt of koopt, veel of weinig verdient. Een sterk lokaal woonbeleid start met een goede kennis van de lokale noden en het aanbod. Sociale huisvesting is één van de voornaamste hefbomen voor een sterk lokaal sociaal woonbeleid. Als VooruitGroenXL blijven wij hierop inzetten en versterken we zelfs de inspanningen. Wij willen het recht op wonen voor iedereen garanderen ongeacht sociale status, fysieke kenmerken of afkomst. 


Actief samenleven vraagt plaatsen waar mensen kunnen samenkomen. Het inrichten van de publieke ruimte en het ondersteunen van het sociaal leven, dienen voor VooruitGroenXL dan ook een duidelijk doel: het creëren van ruimte voor ontmoetingen en verbinding. Vooruit Groen XL was de motor achter de herinrichting van de markt en realiseerde bosaanplantingen en vernieuwde speeltuinen. We doen op hetzelfde elan verder.


Een gemeente die oog heeft voor haar jeugd is een gemeente die leeft. We zetten in op een creatief en gedurfd jeugdbeleid met een bijzondere aandacht voor ontspanning en inspraak.


Lokale besturen kunnen inzake onderwijs zowel als organisator als regisseur optreden. In beide gevallen willen we dit vanuit een duidelijke visie aanpakken. Voor VooruitGroenXL is de school immers veel meer dan een plek waar men les krijgt. De school is ook de spil van een buurt, wijk of dorp. In de klas van morgen streven we naar het optimaal ontwikkelen van het talent van elk kind.


Een hechte gemeenschap, een échte SAMEN-leving, samenhorigheid: voor ons geen losse begrippen. 

Thema 2: Veilige en groene omgeving

Mensen hebben het recht zich veilig en geborgen te voelen in hun straat, hun wijk, hun gemeente. Daarom accepteren we geen diefstal of geweld, geen dreigende opmerkingen en geen gesis naar vrouwen, LGBTQIA+ of kwetsbare groepen. Bij het vergroten van de veiligheid respecteren we de burgerrechten. Daarom zijn we kritisch tegen ongebreideld cameratoezicht. Veiligheid van persoonlijke gegevens worden gewaarborgd, via een actief beleid rond digitale veiligheid en privacy. 


Als VooruitGroenXL staan wij voor een breed veiligheidsbeleid dat steeds op drie sporen werkt: voorkomen, herstellen en sanctioneren. Een progressief veiligheidsbeleid gaat verder dan enkel het beschermen tegen geweld of inbraak, maar kiest resoluut voor een integrale aanpak waarbij alle elementen van onveiligheid worden aangepakt.


Van de natuur kunnen genieten is een basisrecht. We willen het groen naar waarde te schatten en streven naar een maximale waarde als publieke ruimte met meerdere functies. Daarom creëren we een groene buurt, waar het aangenaam is om te wonen. We ondersteunen en zoeken een actieve samenwerking op met de bestaande natuur- en milieuverenigingen. Levendige co-creatie in de praktijk. In een landelijke gemeente als Ternat wordt groen te vaak gezien als een evidentie. 

Het hoeft niet over een allesomvattend strategisch plan te gaan, eerder over een stroom van projecten en acties die mensen samen opzetten.


VooruitGroenXL ijvert voor een ambitieuze en duurzame mobiliteit, op maat van onze inwoners. We volgen hierbij het STOP-principe: eerst stappen, dan trappen (de fiets), dan openbaar vervoer en dan pas de personenwagen. Vooral stappen en trappen biedt kansen tot sociale interactie. Met nieuwe, aangename, voetgangersvriendelijke omgevingen creëren we ontmoetingsplaatsen voor mensen, die bovendien een groot potentieel vormen voor nieuwe handelaars. Voor korte verplaatsingen blijft de fiets het duurzaamste vervoermiddel. We bouwen dan ook een beleid uit dat de rol van de fiets herwaardeert.

De omslag naar groene mobiliteit vraagt een actieve ondersteuning en een langetermijnvisie vanuit het lokale bestuur. Als we de mobiliteit niet sturen dan geldt in het verkeer, meer dan waar ook, de wet van de sterkste en van de stilstand. Iedereen is ooit een zwakke weggebruiker en is er dan ook bij gebaat dat zwakke weggebruikers de openbare ruimte terug krijgen.


Thema 3: welzijn en gezondheid

Armoede - en kinderarmoede in het bijzonder - blijft één van de grote problemen van onze maatschappij. Een welvaartsstaat als de onze kan zich geen (toenemende) armoede veroorloven. De strijd tegen (kans)armoede moet hoe dan ook hoog op de lokale agenda.

Armoedebestrijding is een verhaal van kansen grijpen, maar ook van kansen geven. Het is onze strijd om iedereen en in het bijzonder kinderen zo snel mogelijk uit de armoedespiraal te halen. We hebben de plicht om sociale vooruitgang te stimuleren en om alle talenten te benutten.

We kiezen voor een progressief, universeel sociaal beleid: universeel want voor alle inwoners van onze gemeente bedoeld, maar ook progressief, want met een versterkte aandacht en inspanning voor hen in de meest precaire omstandigheden.

Armoedebestrijding is niet het werk van één persoon, maar kan enkel effectief zijn als het als een rode draad door het volledige gemeentebeleid loopt. We zetten dan ook alle hefbomen in zoveel mogelijk beleidsdomeinen zo efficiënt mogelijk in om de armoede in Ternat te bestrijden.


We werken actief aan een gezonde gemeente. Twee zaken staan hier voorop.  Enerzijds bouwen we mee aan een toegankelijk aanbod van zorgdiensten en anderzijds verankeren we preventie in het lokaal beleid. Zo helpen we onze burgers op weg naar een gezonder leven en een betere gezondheid in 2025.


Zoveel mogelijk vrijheid en zelfstandigheid is de basisvoorwaarde voor een menselijk bestaan. Wie heel zijn leven heeft bijgedragen tot de samenleving, elk op zijn of haar manier en met de eigen mogelijkheden, verdient een comfortabele en stimulerende oude dag. Ternat zorgt dan ook voor zijn senioren. Oudere mensen willen zelfstandig blijven en zelf kiezen hoe ze hun leven vorm geven. We geven hen de middelen om hun eigen leven in te richten en om deel te blijven uitmaken van ons sociaal en zelfs economisch leven. Minder mobiel zijn of een handicap hebben, is geen reden om er niet bij te horen. We passen ons aan aan elkaars situatie.


In een steeds individueler wordende maatschappij met zeer diverse gezins- en samenlevingsvormen en een ouder wordende bevolking, neemt het risico op vereenzaming toe.

Voor Vooruit Groen XL is de strijd tegen eenzaamheid een belangrijk speerpunt. Net als bij armoede komt het erop aan om het probleem snel te detecteren en vervolgens activiteiten en structureel contact te organiseren.


We zetten ook lokaal in op het bevorderen van dierenwelzijn.  Door sensibiliseren, informeren en waar nodig sanctioneren zorgen we ervoor dat het dierenwelzijn binnen onze gemeente een belangrijk aandachtspunt is.

Thema 4: werkbalans en sociale economie

Kinderopvang is een belangrijke hefboom voor gelijke kansen. Wij zetten dan ook in op betaalbare en kwalitatieve kinderopvang voor elk kind.  De verdeling van de tijd tussen werk en gezin is voor steeds meer mensen een probleem en verdient een oplossing. Daarom maken we werken makkelijker combineerbaar met een gezin. We voorzien voldoende kwalitatieve kinderopvang, waarvan de prijs afhangt van het inkomen.

Als lokaal bestuur kunnen we een absolute meerwaarde betekenen voor werkende ouders door voldoende kwalitatieve kinderopvangplaatsen aan te bieden. Elke ouder verdient gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Kinderen hebben het recht om in comfortabele, stimulerende omstandigheden op te groeien. We beschouwen kinderopvang dan ook als een basistaak van de lokale overheid en voorzien hiervoor de nodige financiële middelen - ook als er onvoldoende Vlaamse subsidies voorhanden zijn.

Wij vinden niet dat het alleen de taak is van de Vlaamse overheid om voldoende aanbod aan kinderopvang te creëren, of dat iedereen maar zijn plan moet trekken en zelf de opvang van zijn kinderen moet organiseren. We leggen daarom de klemtoon op het vinden van opvang van baby’s en peuters in de buurt, de kwaliteit van naschoolse opvang en de opvang van kleuters, kinderen en tieners in de schoolvakanties.


Iedereen heeft recht op arbeid, recht op werk. Werk is een belangrijke hefboom om mee te tellen in onze samenleving. Jammer genoeg krijgt niet iedereen evenveel kansen.  Laaggeschoolden, langdurig werkzoekenden, ouderen, personen met een arbeidshandicap, mensen in armoede, enz. vallen meer en meer uit de boot. Een traject naar werk begint lokaal, dicht bij de mensen, op maat van de mensen.

We nemen maximaal onze regierol van de lokale arbeidsmarkt op. Als lokaal bestuur staan we immers het dichtst bij de mensen en hebben we het beste zicht op de persoons- en gezinskenmerken van onze inwoners, de sociale netwerken, het onderwijsaanbod, de behoeften aan kinderopvang, de bereikbaarheid van bedrijven en kantoren,... Daarbij bundelen we de krachten door samen met scholen, werkgevers en verenigingen die actief zijn op het vlak van welzijn en gezondheid, VDAB en sociale partners (werkgevers en vakbonden) naar oplossingen te zoeken voor de uitdagingen op de lokale/regionale arbeidsmarkt.

Ons bestuur is vaak de eerste en de enige schakel in het traject naar werk voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Daarom helpen we onze inwoners die het wat moeilijker hebben in de juiste richting. We nemen onze rol op om te zorgen voor werk op maat van mensen i.p.v. mensen te veranderen op maat van werk.

Via sociale economie bieden we kansen aan wie via de reguliere arbeidsmarkt niet aan de bak komt. Als lokaal bestuur zetten we hier sterk op in.


De economie van de toekomst is circulair, gedeeld en coöperatief. We kiezen voluit voor  kernversterking als motor voor de lokale handel. Ondernemers ondersteunen we om hun ondernemerschap duurzaam te ontplooien. Een gemeentebestuur kan haar koopkracht gebruiken om de circulaire economie te stimuleren. Ternat kan zijn inwoners stimuleren tot maximaal hergebruik van grondstoffen, bijvoorbeeld via deelinitiatieven. Een economie van de toekomst omarmt de coöperatiegedachte, waarbij burgers zelf goederen of diensten gaan beheren. Via een sociale lokale economie krijgen mensen in een kwetsbare arbeidsmarktpositie ruimte om zich te ontplooien. Zo ondersteunen we de creatie van nieuwe, duurzame sectoren en stimuleren we jobcreatie. Door slim (her-)gebruik van grondstoffen en ruimte besparen we heel wat kosten voor mens én milieu.

Kernversterking is niet enkel de basis voor een klimaatvriendelijke gemeente maar zorgt ook voor een versterking van de lokale economie en handel. 

Lokaal verankerde ondernemingen en KMO's zorgen voor duurzame werkgelegenheid. Ze spelen een belangrijke rol in de lokale samenleving.  We ondersteunen lokale ondernemers door onderlinge uitwisseling te bevorderen en door hen met omwonenden en verenigingen in contact te brengen. Toerisme ondersteunen zorgt voor de versterking van de streekidentiteit en van de lokale economie.

Onze economie evolueert van lineair naar circulair. De circulaire economie is erop gericht om zo weinig mogelijk materialen te gebruiken via maximaal hergebruik en via minimale waardevernietiging van grondstoffen. Ook de deeleconomie is aan een opmars bezig. Lokale besturen kunnen, naargelang hun capaciteit, verschillende rollen opnemen om deze nieuwe economieën te ondersteunen en te stimuleren.

Coöperaties zijn terug van nooit echt weg geweest. Ze nemen een voortrekkersrol op in het ecologisch ondernemen. Coöperatief ondernemen is een erg democratische vorm van ondernemen: ieder heeft één stem en kan profiteren van de winsten.



Thema 5: integriteit en degelijkheid

Duurzaamheid is meer dan milieu alleen. Een duurzaam beleid vraagt een breed draagvlak zodat het legislaturen kan overstijgen of niet voortdurend het onderwerp van rechtszaken is. Participatie en inspraak zijn dan ook een essentieel onderdeel van duurzaam beleid.

VooruitGroenXL wil zich voor die participatie niet beperken tot één enkele groep, maar actief samenwerken met een brede waaier aan verenigingen, geëngageerde burgers en burgerbewegingen, zowel voor besluitvorming als voor evaluatie.  De Ternat-app moet er voor zorgen dat de gemeente en de beleidsverantwoordelijken makkelijk bereikbaar zijn.  


Een duurzaam gemeentebeleid kan niet zonder een gezonde gemeentefinanciering. We waken over de centen en combineren goed huisvaderschap met ruimte voor nodige investeringen. We staan voor een correct en transparant beleid, waarbij we niet voor onszelf, maar wel voor elke Ternattenaar het beste willen en waarbij deontologie voorop staat. We maken maximaal gebruik van de mogelijkheden om subsidies te ontvangen.


Een ambitieus beleid hoeft niet ten koste te gaan van de Ternattenaar.  Dat bewezen we in het verleden met het afvalbeleid, waar we aan een lagere kost voor de inwoners een efficiënter afvalbeleid realiseerden. 

Met een schuld per inwoner van 675 € liggen we in Ternat ver onder het Vlaams gemiddelde van 1.371 € en onder de cijfers van de ons omringende gemeenten. (bron : Agentschap voor Binnenlands Bestuur).

De aanvullende personenbelasting van 6.9 % ligt in Ternat lager dan het Vlaamse gemiddelde van 7.21 % (bron : VVSG), de onroerende voorheffing op de woning in Ternat bedraagt 803 tegenover het Vlaamse gemiddelde van 877 opcentiemen. (bron : VVSG - Gemeentelijke APB- en OV-tarieven 2018).  

Aan het einde van de legislatuur is ook de autofinancieringsmarge per inwoner positief, wat inhoudt dat de gemeente in staat is om haar schulden zelf terug te betalen.  VooruitGroenXL heeft de ambitie om dat ook in de toekomst zo te houden, ondanks de ambitieuze plannen en doelstellingen.


Lokaal bestuur moet dicht bij haar inwoners staan. We gaan voor een lokaal bestuur dat nabij is voor iedereen.


De overheid geeft best het goede voorbeeld door de hele bevolking te weerspiegelen in haar personeelsbestand en elk talent kansen geven. Wat ook je thuissituatie of achtergrond is, je moet ergens aan de slag kunnen.  Daarom steunen we het gelijkekansenbeleid bij de aanwerving van personeel bij het lokaal bestuur en zetten we in op een gezinsvriendelijke organisatie. We zorgen voor een gezonde werkomgeving binnen het lokaal bestuur en hebben aandacht voor het herstellen van de werkrelaties.


Ontwikkelingssamenwerking kan maar echt bloeien wanneer we hier ook op lokaal niveau werk van maken. Dat is één van de kerntaken van onze stad of gemeente. Burgers samenbrengen om te werken rond een meer rechtvaardige wereld gaat trouwens het snelst op het lokale niveau en krijgt zo snel een concreet gezicht. Het is essentieel om ook lokaal duurzame spelregels op het gebied van handel te hanteren zodat ze de kloof tussen arm en rijk verkleinen en het milieu sparen. Steeds meer burgers kiezen overigens bewust en op regelmatige basis voor biologische, lokale en fairtrade producten. Via o.a. kookworkshops bouwen we het sociaalweefsel verder op en laten we nieuwe Ternattenaars de Vlaamse taal verder leren kennen.